Magnesium & Tauritine

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in het lichaam. Het draagt onder meer bij aan:

  • Vermindering van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid
  • Een normale energieproductie
  • Het normaal functioneren van het zenuwstelsel
  • Een goede elektrolytenbalans
  • Het normaal functioneren van spieren
  • Een normale opbouw van lichaamseiwitten
  • Behoud van een normale botstructuur en tanden
  • Het normaal psychologisch functioneren

Magnesium, een essentieel mineraal

Magnesium is een mineraal. Het is een stof die de mens niet zelf kan aanmaken, maar uit de voeding moet betrekken. Dit maakt dat magnesium een ‘essentiële voedingsstof’ genoemd wordt.

Volwassen mensen hebben per dag zo’n 375 milligram magnesium nodig. Deze 375 mg is de zogenaamde ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH). De ADH is dusdanig vastgesteld dat bij de dagelijkse inname van deze hoeveelheid geen (ziekte)verschijnselen als gevolg van een tekort optreden.

Een gevarieerde voeding die rijk is aan ongeraffineerde voedingsmiddelen levert voldoende magnesium. De beste bronnen van magnesium zijn:

– Volkoren granen (1 snee volkoren brood bevat 23 mg)
– Zuivelproducten (1 glas halfvolle melk bevat 20 mg)
– Noten
– Aardappelen (een portie van 200 gram bevat 36 mg)
– Groene bladgroenten
– Bananen (een gemiddelde banaan bevat 40 mg)

Geraffineerde voeding bevat minder magnesium

Niet-volkoren brood, toegevoegde suikers, zetmeel en veel ‘blanke plantaardige oliën’ zijn voedingsmiddelen die verkregen zijn door volwaardige voedingsmiddelen te raffineren. Het raffinageproces ontdoet de voedingsmiddelen van een groot deel van hun kleur, geur en smaak. De geraffineerde voedingsmiddelen zijn een basis voor kant- en klare voeding die op smaak wordt gebracht met zout en aroma’s.

Helaas bevatten geraffineerde voedingsmiddelen nog wel de calorieën maar in veel mindere mate de vitamines en mineralen van de oorspronkelijke bron. Ook de hoeveelheid magnesium in deze voedingsmiddelen is een stuk lager. Het is daarom van groot belang om zoveel mogelijk te kiezen voor ongeraffineerde volwaardige voeding.

Behalve door voeding kan magnesium worden aangevuld door middel van een magnesiumsupplement.

Medicatie en stress verdrijven magnesium

Naast het eten van teveel geraffineerde voeding zijn er nog enkele factoren die de magnesiumbalans kunnen verstoren. Zo zijn er tientallen medicijnen die het verbruik van dit belangrijke mineraal verhogen. Hieronder vallen onder meer de anticonceptiepil en diuretica.

Daarnaast zorgt stress voor een hogere magnesiumbehoefte. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat blootstelling aan hard geluid gedurende enkele uren leidt tot een verhoogde uitscheiding van magnesium in de urine gedurende twee dagen. Ook is aangetoond dat mensen die blootgesteld zijn aan chronische stress een lager magnesiumniveau in hun lichaam hebben.

De rol van taurine bij het functioneren van het hart

Taurine is een aminozuur. Het lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken maar kan het ook betrekken uit de voeding. Goede bronnen van taurine zijn vlees en vis (gemiddeld zo’n 50 mg per 100 gram).

Taurine vervult diverse rollen in het menselijk lichaam. Een van de functies van taurine is het handhaven van de mineralenbalans van cellen. Het zorgt er onder meer voor dat magnesium in de cellen blijft en calcium daarbuiten. Bij spiercellen is de mineralenbalans van belang om te kunnen samentrekken. Taurine regelt via de mineralenbalans de contractiekracht van de hartspier.

 

wenst u meer informatie over taurine? klik hier