Hooikoorts

Hebt u tussen februari en september last van klachten zoals niezen, een loopneus, jeuk aan de neus, jeuk aan de ogen of rode, tranende ogen? Dan is de kans groot dat u hooikoorts hebt.

 

Stuifmeelkorrels

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels, oftewel pollen. Bij een allergie reageert het afweersysteem ‘overdreven’ op lichaamsvreemde stoffen. In het geval van hooikoorts reageert het afweersysteem dus op stuifmeelkorrels. Stuifmeel zit in bomen en ook in  bloemen, granen en grassen en hangt vooral tijdens de bloeiperiode in de lucht. Bij het inademen van de pollen raken de slijmvliezen in de neus- en keelholte en die van de ogen geïrriteerd. Hierdoor krijgt u een loopneus, gaat u niezen en kunnen de ogen tranen en jeuken. Bij droog en warm weer met veel wind, hebben mensen met hooikoorts vaak meer last dan op vochtige, koele dagen.

Hebt u het hele jaar door last van allergische klachten, dan zou een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren de oorzaak kunnen zijn.

Zyrtec Cetirizine 10 mg

De antihistaminica (anti-allergiemiddelen) zoals cetirizine zijn in de vrije verkoop verkrijgbaar. Ze zijn zowel werkzaam tegen hooikoorts als tegen huisdieren- of huisstofmijtallergie. Deze medicatie zijn ongeveer 24 uur werkzaam. U hoeft deze middelen daarom vaak maar één keer per dag in te nemen.

Hoe hooikoorst en pollen vermijden?

–  Pollen in huis

  • Laat in de zomer ramen en deuren van de slaapkamer en van de auto gesloten, om te voorkomen dat pollen naar binnen waaien.
  • Kleedt u zich liever niet uit in de slaapkamer; stuifmeelkorrels kunnen op uw kleding zitten en zo in de lucht van uw slaapkamer raken.

–  Pollen en uw ogen

  • Het dragen van een zonnebril voorkomt dat stuifmeel gemakkelijk in uw ogen komt.
  • Probeer niet in uw ogen te wrijven, hoe moeilijk dat ook is. Wrijven kan een ontsteking uitlokken. U kunt de irritatie verminderen door de ogen te spoelen met lauwwarm water of door een vochtig washandje op uw ogen te leggen.

–  Pollen buitenhuis

  • Ga in de bloeiperiode liever niet picknicken, kamperen, tuinieren of buiten sporten. Met name ’s middags op warme, zonnige dagen zijn er veel pollen in de lucht.
  • Haal planten en bomen waarvoor u overgevoelig bent weg uit de tuin.
  • Laat grasmaaien aan iemand anders over.

Overige tips:

  • Bent u op zoek naar een vakantiebestemming met weinig pollen in de lucht? Dan kunt u het beste op vakantie gaan in de bergen of aan zee.
  • Naast het treffen van voorzorgsmaatregelen kunt u een zelfzorggeneesmiddel gebruiken om klachten te verminderen.

 

Nuttige link voor verdere informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts